10 Mart 2013 Pazar

TP52 Ran’dan dünya şampiyonluğu

Fotoğraf: Xaume Olleros

TP52’lerin dünya şampiyonluğu için karşı karşıya geldiği Miami’deki Gaastra 52 Dünya Şampiyonası, beş gün boyunca değişen zorlu hava koşulları sayesinde sekiz takıma gerçek bir mücadele yaşattı.

Üç günlük antrenman yarışının ardından sekiz takım 5 Mart günü Miami Plajı açıklarındaki start hattındaydı. İlk günün yarışları oldukça hafif, 6-8 knot’ta start aldı. İlk gün yapılan iki yarışta dikkatleri üzerine çeken takım, şubat ayında yapılan Quantum Key West Race Week’in birincisi Azzura’ydı. Zira Alberto Roemmers skipper’lığındaki takım, ilk yarışta birinci, ikincisinde de ikinci olarak üç puanla günün lideri oldu. Takmı aynı zamanda daha önce üç kez dünya şampiyonu olmayı başarmış Quantum Racing’in de dört puan önündeydi. Quantum’dan bir puan gerideki Ran da günü üçüncülükle kapattı.

Azzura ikinci gün ise birinciliği Ran’a kaptırdı. 12-13kt, hatta sağanaklarla kimi zaman 22kt’a ulaşan havada yapılan ikinci günün iki yarışını da birincilikle tamamlamayı başaran Ran, Azzura’nın bir puan önüne geçti ve birinciliğe yerleşti. Ran’ın keyfi haliye yerindeydi. Takımın taktisyeni Adrian Stead “Bugün harikaydı. İki yarışta da hattın çok dar olması ve değişken hava koşullarına rağmen çok iyi start aldık” dedi. Azzura’nın trimcisi Simon Fry da, “Bugün bizim için çok zordu. Çok iyi yarıştığımızı söyleyemeyeceğim ama çok kötü de değildik. Ancak bugün yaptığımız hatalar bize büyük bir ders oldu” sözleriyle günlerini özetledi.

Üçüncü gün yetersiz rüzgar nedeniyle yarışlar yapılmazken, finalden bir gün öncesine gelindiğinde Ran performansını daha da artırdı.  O gün yapılan üç yarışı dördüncü, ikinci ve birinci olarak bitiren Ran, en yakın rakibi Azzura’yla arasındaki puan farkını beşe çıkarmayı başardı. Böylece takım dünya şampiyonluğunu neredeyse garantilemiş oldu.


10 Mart Pazar, yani Gaastra 52 Dünya Şampiyonası’nın son günü sekiz takım parkura çıktığında tüm gözler Ran’ın üzerindeydi. Günün ilk yarışında Azzura birinci oldu, oldukça kötü bir performans gösteren Ran ise yedinci. Son yarışa gelindiğinde sinirler iyice gerilmişti çünkü iki takım arasındaki puan farkı çok azalmıştı. Son yarışı altıncı ve yedinci sırada, arka arkaya götüren iki takımın liderliğini belirleyen ise ani bir broş oldu. Ran son yarışta kontrolü bir ara Azzura’ya kaptırdı. Ancak tam o sırada  broş yiyen İtalyan takım, Ran tarafından geçildi ve dünya şampiyonasını da rakibine kaptırmış oldu. Son yarışı Ran altıncı, Azzura ise yedinci sırada tamamladı.

Böylece Ran, sadece bir puan farkla Azzura’yı geçerek Gaastra 52 Dünya Şampiyonu oldu. Azzura’nın skipper’ı Guillermo Parada, yaptıkları küçük hatalarla broş birleşince birinciliği kaptırdıklarını söylerken Ran’ın skipper’ı Nikolas Zennströmm ise “Hayatımın en stresli günlerinden biriydi. Güne altı puan farkla lider olarak başladık ancak yine de her şey olabilirdi. İlk yarış çok iyi geçti ve ikincilikle tamamladık. Ancak ikinci yarış tam bir şoktu” diye konuştu.

10. ve son yarışı birincilikle tamamlayan Quantum Racing ise bir puan farkla şampiyonayı üçüncü sırada tamamladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder