7 Şubat 2013 Perşembe

Maksi trimarana kadın dümenci



Son olarak 2010’da Loick Peyron ve ekibinin Jules Verne Trophy’de 45 gün 13 saat 42 dakikada dünya turu rekoruna imza atan maksi trimaran Banque Populaire V’in el değiştirdiği haberi düştü geçen hafta bloglara.

2006’da sadece okyanus aşırı rekorlar amacıyla inşasına başlanan ve 2008’de suya indirilen Banque Populaire V’in, Spindrift Racing bünyesine geçtiğini duyuruyordu haber. 130ft’lik dev trimaranın yeni skipper’ları ise Fransızların usta yarışçılarından Yann Guichard ve kadın yelkenci Dona Bertarelli.

Yann Guichard’ı zaten tanıyoruz ama Dona Bertarelli’nin ismi, soyadı dışında pek de tanıdık değildi. Ben de biraz araştırdım. Soyadından da anlaşılacağı üzere Dona Bertarelli; 2007’de America’s Cup’ı kazanarak kupayı Avrupa’ya taşıyan, şimdilerde Extreme Sailing Series’de yarışan ve 2014-15 Volvo Ocean Race’e katılacağı söylenen Alinghi’nin patronu Ernesto Bertarelli’nin kız kardeşi. 45 yaşında, aile şirketi olan dünyanın en büyük ilaç firmalarından Serono’nun patronlarından. Üç çocuk sahibi Bertarelli, 2007’den bu yana aynı zamanda  sahibi olduğu Spindrift Racing’de yarışıyor. Dona Bertarelli, İsviçre’deki Leman Gölü’nde 1939 yılından bu yana düzenlenen Bol d’Or Mirabaud Trofesi tarihinde kupa kaldıran tek kadın dümenci (2010). Ladycat isimli D35’iyle de Yann Guichard’la birlikte Vulcain Trophy’de yarışıyor.


Şimdiki amacı ise yeni maksi trimaranıyla rekorlara imza atmak. “Efsane haline gelmiş bu tekneyle yelken yapacağım için çok heyecanlıyım. Bu benim için zorlu ama kendimi geliştirebileceğim bir mücadele olacak” diyor Dona Bertarelli.

Suya indiğinden beri Fransız bankası Banque Populaire’in renkleriyle yarışan maksi trimaranın yeni adı Spindrift. 2011 yılında Dona Bertarelli tarafından kurulan Spindrift Racing’in bünyesinde maksi trimaranın dışında MOD70 Spindrift ve D35 Ladycat bulunuyor. Yann Guichard dümenciliğindeki MOD70 Spindrift, geçtiğimiz yıl yapılan Krys Ocean Race'i birincilikle tamamlamıştı.

Bertarelli ve ekibini yeni maksi trimaranlarıyla bekleyen ilk yarış ise 11 Ağustos’ta yapılacak 2013 Rolex Fastnet Race.


VPLP (Van Peteghem/Lauriot-Prevost) tasarımı G-Class maksi trimaran Lorient’deki CDK Technologies’de iki yılda inşa edildi. Suya indirildiğinde ilk dümencisi Pascal Bidegorry’di. Bir yıl sonra ortalama 32,94kt hızla Atlantik’i üç günde geçerek ilk rekorunu kırdı. Banque Populaire V, bir önceki rekorun sahibi Franck Cammas skipper’lığındaki Groupama 3’ü 12 saat geçmişti. Ondan sonra rekorlar ardı ardına geldi. Maksi trimaranın dümenciliği 2011 yılında Jules Verne rekorunu kıran Loick Peyron’a geçmişti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder