27 Ağustos 2012 Pazartesi

Oracle’ın şaşırtmayan zaferi, Team Korea’nın müthiş çıkışı



America’s Cup World Series’in (ACWS) final yarışları ABD’lilerin adlandırdığı gibi tam da “The Super Sunday” tadında geçti. Mükemmel hava koşulları, kıran kırana mücadeleler, yarışçıların aralarındaki konuşmaların duyulabileceği kadar kıyıya yakın yapılan yarışlar… Bir de üzerine ABD’li iki kardeş takım Oracle Team Coutts ve Oracle Team Spithill’in hem match race hem de filo yarışlarındaki zaferi eklenince ABD’liler için tadına doyulmaz bir karşılaşma oldu. Ama Team Korea ve henüz 26 yaşındaki Avustralyalı dümencisi Nathan Outteridge’in müthiş çıkışını da görmezden gelmemek lazım.


ACWS 2012-2013 sezonunun San Fransisco’daki son ayağının son günü mükemmel bir havada başladı. Güneşli havaya ortalama 20kt rüzgar eklenince hem yarışçılar hem de izleyiciler için her şey eksiksiz bir şekilde hazırdı.

Final günü muhtemelen James Spithill için ayrı bir öneme sahipti. Çünkü günün ilk mücadelesini patronuna karşı verecekti. Günün tek match race karşılaşmasında Spithill ile aynı zamanda Oracle Team’in CEO’su Russel Coutts kapıştı. Gerçek anlamda mücadelenin yaşandığı bu yarışta liderlik tam üç kez el değiştirdi. Coutts’un finişi sadece bir saniye farkla önde geçmesiyle, Spithill de patronuna yenilmiş oldu.


40 dakika sonra start alan filo yarışında ise Spithill’i bir başka mücadele bekliyordu. Bu kez karşısında, filonun en genç dümencisi olmasına rağmen müthiş performansıyla dikkat çeken Nathan Outteridge ve takımı Team Korea vardı. Bu yarışta tahmin edildiği gibi Outteridge ve Spithill kanlarının son damlasına kadar mücadele etti. Outteridge ve takımı aldığı ceza nedeniyle geride arasında kalınca birinciliği Spithill’e, ikinciliği de Chris Draper dümenciliğindeki Luna Rossa Piranha’ya kaptırdı. Bu arada Chris Draper ve ekibi finişe saniyeler kala neredeye alabora oluyordu ancak yelkenlerin tam zamanında boşlanmasıyla her şey yoluna girdi ve Spithill’den sadece üç saniye sonra finişe ulaştı.


Böylece Oracle Team USA, iki takımıyla ikide iki yaptı ve seride hem match race hem de filo yarışlarında birinciliği kaptı. Russell Coutts da match race’lerde arka arkaya ikinci şampiyonluğunu aldı.
Performansı merakla beklenen Ben Ainslie ve takımı J.P. Morgan BAR ise genel sıralamada 10. oldu. Ainslie blogunda, bu ilk sınavından zaten büyük bir beklentisi olmadığını belirterek “Bu yarışlar benim için büyük bir adım oldu. Ancak göründüğünden daha zor bir mücadele olduğunu söylemem gerek” dedi.


Bu arada yarışlar süresince Green Marine’deki yarış köyünü 150 binden fazla kişi ziyaret etti. Yarışlar kıyıya o kadar yakın yapıldı ki izleyiciler yarışçıların birbirleriyle konuşmalarını, taktik önerilerini dahi duyabiliyorlardı. 2011-2012 sezonunun ikinci ayağı yine San Fransisco’da 2-7 ekim tarihleri arasında yapılacak.



Fotoğraflar: Carlo Borlenghi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder