22 Ağustos 2012 Çarşamba

America’s Cup cephesinde neler oluyor?



 America’s Cup’tan yine bir sürü haber birikti.

İlk haberi Artemis’ten. Geçen gün Oracle Racing’in ilk AC72’sinin suya inmesine günler kaldığı haberi gelmişti ama Artemis Racing’in 72ft’lik katamaranı San Fransisco’ya ulaştı bile. Valencia’dan yaklaşık bir ay önce gemiye yüklenerek yola çıkan Artemis’in AC72’sinin gövdesi bulunduğu konteynır, dün meşhur Pier 80’e ulaştı ve denize böyle indirildi.




 Bir haber de Louis Vuitton Cup’ta Oracle Racing’in karşısına çıkmak üzere mücadele edecek takımlardan Luna Rossa’dan. Takım, Volvo Ocean Race’te, Telefonica’da yarışan ve mücadeleyi dördüncülükle bitiren İspanyol yelkenciler Iker Martinez ve yıllardır birlikte yarıştığı Xabi Fernandez’i ekibine kattı. Geçtiğimiz yıl ISAF tarafından “Yılın en iyi yelkencileri” ödülüne layık görülen  ikili 34. Kupa’da ekipte yarışacak. Iker Martinez dümenci, Xabi Fernandez de trimci görevini üstlenecek. Bu, yıllarca 49’er sınıfında birlikte yarışan ve olimpiyatlarda ülkelerini temsil eden ikilinin çokgövdelilerdeki ilk profesyonel deneyimi olacak.


Bu arada America’s Cup World Series’in (ACWS) 2012-2013 sezonunun ilk yarışının yapılacağı San Fransisco’da dün antrenman yarışları başladı. 11 takımın dümencisi Marina Green’deki yarış köyünde basın karşısına çıktı, öğleden sonra da San Fransisco Körfezi’nde antrenman yarışları yaptı. 17-20 knot havada yapılan antrenmanlarda ETNZ ve China Team alabora oldu.








Öte yandan ACWS’nin “çaylağı” Ben Ainslie, San Fransisco Körfezi’ndeki sert koşullarda yaptığı antrenmanlarından oldukça memnun görünüyor. Ainslie blogunda ilk antrenmanlarını özetle şöyle anlattı:

“Bugünkü performansımız çok iyiydi. Kısa rotalarda yaptığımız bu antrenmanlar  kendime olan güvenimin artmasını sağladı. Çok iyi bir takım çalışması içerisindeyiz. Ancak özellikle manevralar sırasında hakimiyet sağlamak tabii ki biraz zaman alacak. Öğleden sonra körfezde hava koşulları iyice sertleşti ve ETNZ alabora oldu. Bu olay bana ekip ne kadar profesyonel olsa da alabora olmanın ne kadar kolay olduğunu gösterdi.”

Antrenmanlarda kavança sırasında J.P. Morgan BAR’ın kanat yelkeninde hasar meydana geldi.

Öte yandan Ainslie blogunda önemli bir ayrıntıyı da paylaştı. Her ne kadar açıkça söylenmese de  America’s Cup macerasına atılması üzerine finn hayatının sona erdiği ve bir daha olimpiyatlara katılmayacağı söylenen Ainslie konuyla ilgili şunları yazdı: “2016 olimpiyatlarına katılıp katılmayacağım konusu henüz netleşmedi. Rio’da ülkemi temsil etmeyi tabii ki isterim fakat aynı zamanda mücadele edeceğim başka alanlar var ve karar vermeden önce bunları da değerlendirmem gerekiyor. Ancak henüz bir şey net değil.”

ACWS’nin San Fransisco ayağında bugün takımlar match race’lerde karşı karşıya gelecek. Yarışlar yarın match race’lerin çeyrek finalleri ve iki filo yarışıyla devam edecek.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder