3 Haziran 2012 Pazar

Europa Warm’up’ın galibi Vincent Riou



26 Mayıs Cumartesi günü Cascais’den start alan Europa Warm’up’ın ikinci ayağı Vincent Riou ve teknesi PRB’nin zaferiyle sonuçlandı. 2004 Vendee Globe birincisi Riou bu sabah yerel saatle 09:22’de La Rochelle’deki finiş hattına ulaştı ve 3.200 millik yarışı 7 gün, 18 saat ve 50 saniyede tamamlamayı başardı. Riou’dan yaklaşık bir saat sonra Macif’iyle François Gabart, ardından Banque Populaire ile Armel Le Cleach yarışı tamamladı. Start alan yedi Imoca 60’tan ikisi yarışı tamamlayamadı.

Yarışın son gecesi filonun ilk iki teknesi arasında kıyasıya bir mücadele vardı. Finişe 30 mil kala Occidentale de Sein şamandırasına ulaştıklarında PRB ve Macif arasındaki mesafe birkaç mile kadar düşmüştü. Bu mücadeleden sıyrılmayı başaran ise sabaha karşı balonunu basarak atak yapan Riou oldu. Bu zafer Riou’yu, kasımda start alacak Vendee Globe’un favori yarışçılar listesinde de birinci sıraya taşıdı.


Vincent Riou, bir hafta boyunca 2.300 mil mesafe kat etmelerine rağmen yarışın çok zor geçtiğini söyledi. “Bu yarışta rüzgarlar, havanın nispeten hafif olduğu ilk ayağa göre çok daha iyiydi. Sürekli esen hava aslında koşulları da zorlaştırdı. Ancak bu zor hava koşulları sayesinde teknemizi test ettik ve kritik anlarda neler yapmamız gerektiğini gördük. Gördüm ki böyle zamanlarda bir farklılık yaratmamız gerekiyor. Bu sabah olduğu gibi… Ben bu sabah bir risk aldım ve büyük balonu bastım.  Nitekim işe yaradı. Bu yarışı kazanmak kendime olan güveni artırdı. Ama daha yolun başındayız. Bu yarışta gördüğümüz eksiklikleri kapatabilmek için önümüzde sadece altı ay var. Dinlenmek için vaktimiz yok.”

Yarışı ikincilikle bitiren filonun en genç dümencisi François Gabart aldığı dereceden çok memnun. “Yarışı daha önce Vendee Globe’u kazanan bir dümencinin hemen arkasından tamamladım. Ayrıca bu benim Imoca 60’la ikinci solo yarışımdı. Bu durumda daha ne isteyebilirim ki? Bu mücadelede Vendee için harika bir makinaya sahip olduğumu gördüm. Yarış boyunca teknemde tek bir hasar bile olmadı. Üstelik koşullar oldukça zor olmasına rağmen.”


Yarışı üçüncü sırada tamamlayan Armel Le Cleach’in en büyük talihsizliği ise mandarlarından birinin kırılması oldu. Ancak Le Cleach kırık mandarı kendi kendine tamir etti ve Cheminees Poujoulat’ı geçmeyi başardı. Bernard Stamm da teknesi Chimnees Poujoulat’la yarışı dördüncü sırada bitirdi. Halen yarışı tamamlamaya çalışan tek tekne var o da Acciona’yla Javier Sanso. Sanso’nun finişe ulaşmak için önünde 225 millik yolu bulunuyor.

Bu arada direğini kıran Groupe Bel ile Kito de Pavant ve dümeninde arıza meydana gelen Virbac-Paprec 3’le Jean Pierre Dick ise yarışa ara vermişti. Kito de Pavant’ın arızayı giderdikten sonra yarışa geri döneceği söylenmesine rağmen dümenciden henüz bir ses yok.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder