27 Ocak 2012 Cuma

Arap kadınların yelken devrimi

Son yıllarda yelken sporundaki ataklarıyla dikkat çeken Arap ülkeleri, bu sularda düzenlenecek ilk uluslararası regatta “Sailing Arabia-The Tour 2012”ye (SATT-2012) hazırlanıyor. 12 Şubat’ta Bahreyn’in başkenti Manama’dan start alacak yarışın sürprizi ilk kez Arap kadın yelkencilerin yer aldığı bir takımın boy gösterecek olması. Başüstü'nün sorularını yanıtlayan takımın skipper’ı ünlü İngiliz solo kadın yelkenci Dee Caffari, böylesine cesur bir projede yer almaktan gurur duyduğunu söyledi.

Sailing Arabia aslında ilk olarak geçtiğimiz yıl, Fransızların ünlü yarışı Tour de France à la Voile örnek alınarak düzenlenmiş. Bu yıl ise uluslararası boyut kazanmış. Oman Sail’in organizatörlüğünde ikincisi yapılan yarışa şu ana kadar altı ülke katılacağını açıkladı. Bahreyn, Katar ve Umman’dan takımların yanı sıra geçen yılın Tour de France birincisi Team New Caledonia da yarışta mücadele edecek. Arap sporculardan oluşan takımların bazılarına Cedric Pouligny, Bertand Pace, Daniel Souben gibi Fransız yelkenciler skipper’lık yapacak.

27 Şubat’ta Muscat’ta tamamlanacak 760 DM’lik yarışta ekipler yedi limana uğrayacak, yedi kişiden oluşan ekipler Mumm 30’larla yarışacak.

Yarışın en büyük sürprizi ilk kez Arap kadın yelkencilerin yer aldığı bir takımın da mücadele edecek olması. Takımın adı Al Thuraya Bank Muscat. İlk tohumları geçtiğimiz yıl ekim ayında oluşturulan ve Ummanlı kadınları yelkenle tanıştırmak amacıyla kurulan Oman Sail’s Women’s Programme’la atıldı. Programa katılacak kadınların belirlenmesi için iki günlük eleme yapıldı. Kimilerinin ilk kez tekneye bindiği bu elemelerde kadınların takım çalışmasına uyumları ve problem çözme yetenekleri test edildi. 70 kadının katıldığı elemelerde 40’ı program için seçilerek üç haftalık temel yelken eğitimine alındı. Ardından aynı gruba altı aylık ileri yelken eğitimi verildi. Bu gruptan en başarılı bulunan dördü ise Sailing Arabia’da yarışacak tek kadın ekibe katılma şansı edindi. Yarış ekibi denizde karşılaşacakları zorlu koşullara hazırlıklı olmaları amacıyla çok sıkı bir eğitimden geçirildi.


Takımın skipper’ı İngilizlerin en önemli kadın solo yelkencilerinden Dee Caffari. Takımla ilgili sorularımızı yanıtlayan Caffari, ülkesinde yelken sporunu geliştirmek için uzunca bir süredir çalışmalar yapan Oman Sail’in The Women’s Programme’da çalışması için kendisiyle iletişime geçtiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor. Kadınlardan oluşacak ekibi eğitmem ve yönetmem için bana teklif getirdiklerinde hiç tereddüt etmeden kabul ettim. Çünkü bu bir ilkti ve böylesine harika bir projede çalışmanın çok büyük bir şans olduğunu düşündüm.”

Bu proje, sosyal yaşamda kısıtlı olarak yer bulduğu Arap ülkeleri için hiç kuşkusuz bir devrim niteliğinde. Bu durumun takımın oluşturulmasında bir handikap oluşturup oluşturmadığını sorduğumuz Dee Caffari şöyle yanıtlıyor:

“Bu, bölge için çok gözüpek bir proje. Bu cesur Ummanlı kızlar daha ileriye gitmek için çok çalışıyor. Ve çabalarıyla akranlarına örnek oluyor. Arap kadınların kültürleri ve gelenekleri çok farklı. Tüm bunlara uyum sağlamak ve ailelerinin desteğini almak bizim için çok önemliydi. Aynı zamanda yaptıkları iş konusunda kızları motive etmemiz ve mutlu olmalarını sağlamamız gerekiyordu. Ben her konuda bir şekilde uzlaşma sağlanabileceğini düşünüyorum. Nitekim çabalarımız sayesinde geleneklerine ait hassas konularda gayet güzel bir denge sağladık. Ve şu an hepimiz için aynı hedef için çalışıyoruz. Böylesine cesur bir projenin parçası olduğum için gurur duyuyorum.”

Sailing Arabia, takımın ilk yarış deneyimi olacak. Caffari’nin de bu sulardaki ilk yarışı. Takımının performansını değerlendiren İngiliz yelkenci, rakiplerinin çok sıkı olduğunu söylüyor ve “Ancak biz de hiç fena değiliz” diyor. Caffari sözlerine şöyle devam ediyor:

Ekibin tümü çok tutkulu ve heyecanlı.  Başarmaya odaklanmış durumdalar. En iyisini yapabilecek performansa sahibiz. Yarış çok farklı ve zorlu bir deneyim. Her ne kadar onları bu koşullara hazırlamaya çalışsak da beklemedikleri şeylerle mutlaka karşılaşacaklar. Ama bir yandan da yarışı sonuna kadar başarıyla götüreceklerine inanıyorum.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder